Piškotki

Ko obiščete in uporabljate naše spletno mesto, se piškotki ali druge tehnologije, kot so slikovne pike (v nadaljevanju "piškotki"), shranijo v vaš računalnik. Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih vaš spletni brskalnik shrani v vašo napravo za shranjevanje določenih podatkov ali slikovnih podatkov, na primer slikovnih pik. Ko boste naslednjič obiskali naše spletno mesto na isti napravi, se bodo podatki, shranjeni v piškotkih, kasneje prenesli bodisi na naše spletno mesto ("Piškotki na prvi strani") ali na drugo spletno mesto, ki mu piškotek pripada ("Piškotki tretjih oseb").

Ustrezno spletno mesto prek shranjenih in obnovljenih podatkov prepozna, da ste do njega že dostopali in ga obiskali prek spletnega brskalnika, ki ga uporabljate v tej napravi. Te podatke uporabljamo za oblikovanje in prikaz spletne strani na optimalen način glede na vaše želje. V tem smislu je v vaši napravi prepoznan le piškotek. Poleg tega bodo vaši osebni podatki shranjeni le z vašim izrecnim soglasjem ali po potrebi za uporabo storitve, ki vam je na voljo in do katere lahko dostopate.

To spletno mesto uporablja naslednje vrste piškotkov, katerih obseg in funkcionalnost sta pojasnjena spodaj:

  • Nujni piškotki (tip A)
  • Piškotki za delovanje in zmogljivost (tip B)
  • Piškotki na podlagi privolitve (npr. Trženje) (tip C)
  • Dodatne informacije o vrstah piškotkov, ki se uporabljajo na tem spletnem mestu, najdete spodaj.

Pri obisku spletne strani brez privolitve za namestitev analitičnih piškotkov Google Analytics

Ko obiščete spletno stran, vendar ne privolite v namestitev analitičnih piškotkov Google Analytics, se na spletnem strežniku, v obliki strežniških datotek, zabeležijo podatki o vašem obisku: datum in čas obiska, podrobnosti o http poizvedbi, številka IP vaše naprave, ipd.

Tako zbrani podatki se obdelujejo za namen zagotavljanja varnosti omrežja in informacij, t.j zmožnosti omrežja ali informacijskega sistema, da na določeni ravni zaupanja prepreči slučajne dogodke ali nezakonita ali zlonamerna dejanja, ki ogrožajo dostopnost, avtentičnost, celovitost in zaupnost shranjenih ali prenesenih osebnih podatkov. Takšna obdelava je potrebna za opravljanje naloge v javnem interesu ali pri izvajanju javne oblasti, dodeljene upravljavcu (točka 6(1)(e) Splošne uredbe o varstvu podatkov).

Tako zbrani podatki se hranijo 90 dni od obiska spletne strani in se ne posredujejo drugim uporabnikom, saj spletna stran gostuje na strežniški infrastrukturi Javnega zavoda Arnes.

Čeprav niste privolili v namestitev analitičnih piškotkov, se na vašo napravo shranijo piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletnega mesta. Podrobnejša pojasnila boste našli v razdelku “Seznam piškotkov na spletnem mestu”.

Pri obisku spletne strani, če podate privolitev za namestitev analitičnih piškotkov Google Analytics

Ko obiščete spletno stran in na vstopni strani podate privolitev za namestitev analitičnih piškotkov ponudnika Google Analytics, se na vašo napravo namestijo tako trajni in začasni (sejni piškotki) Google Analytics.

Storitev uporabljamo za namen analiziranja prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in preživet čas uporabnika na strani, težave pri navigaciji itd.). Omogočajo nam, da ocenjujemo doseg in zanimivost naših prispevkov. Pravna podlaga za namen namestitve piškotka za potrebe spremljanja analitike je vaša veljavna privolitev (točka 6(1)(a) Splošne uredbe o varstvu podatkov).

Tako zbrani podatki se hranijo na Googlu 26 mesecev

Nujni piškotki (tip A)

Nujni piškotki zagotavljajo funkcionalnost, brez katere ne morete pravilno uporabljati naše spletne strani. Te piškotke uporabljamo izključno mi, zato so piškotki prve strani. To pomeni, da bodo vsi podatki, shranjeni v teh piškotkih, vrnjeni na našo spletno stran.

Ti piškotki služijo na primer za zagotovitev, da kot prijavljeni uporabnik pri dostopu do različnih strani našega spletnega mesta ostanete prijavljeni in da se zato ob vsakem dostopu do nove strani ni treba znova prijaviti s svojimi podatki.

 

Uporaba nujno potrebnih piškotkov na naši spletni strani je možna brez vašega soglasja. Iz tega razloga strogo nujnih piškotkov ni mogoče aktivirati ali deaktivirati posamično. Piškotke pa lahko kadar koli deaktivirate v svojem spletnem brskalniku.

Piškotki za delovanje in zmogljivost (tip B)

Funkcionalni piškotki omogočajo naši spletni strani shranjevanje že poslanih podatkov (na primer registrirano ime ali izbira jezika) in vam lahko na podlagi teh informacij ponudijo izboljšane in prilagojene funkcije. Ti piškotki zbirajo in hranijo samo anonimne podatke, tako da ne morejo slediti vašemu gibanju na drugih spletnih mestih.

 

Zmogljivostni piškotki zbirajo informacije o tem, kako se naša spletna mesta uporabljajo za izboljšanje njihove privlačnosti, vsebine in funkcionalnosti. Ti piškotki nam na primer pomagajo ugotoviti, ali so bile strani našega spletnega mesta obiskane in katere uporabnike vsebine še posebej zanimajo. Zlasti beležimo število obiskov spletnega mesta, število obiskanih strani, čas, porabljen na naši spletni strani, vrstni red obiskanih strani, kateri iskalni izrazi so vas pripeljali do nas, države, regije in, če je primerno, mesto, iz katerega dostopate. naše spletno mesto. Z računalniško miško beležimo tudi premike, klike in drsenje, da razumemo, katera področja našega spletnega mesta so še posebej zanimiva za uporabnike. Zahvaljujoč temu lahko vsebino naše spletne strani prilagodimo potrebam uporabnikov in optimiziramo našo ponudbo. Naslov IP vašega računalnika, ki se posreduje iz tehničnih razlogov, samodejno postane anonimen in nam ne omogoča sklepanja o posameznem uporabniku.

Piškotki na podlagi privolitve (tip C)

Piškotki, ki niso nujno potrebni (tip A) in niso piškotki za delovanje ali zmogljivost (tip B), bodo uporabljeni le z vašim izrecnim soglasjem, npr. oglaševalski piškotki.

Pri tem si pridržujemo pravico, da podatke, ki jih prejmemo s piškotki, uporabimo za anonimno analizo vedenja obiskovalcev našega spletnega mesta za prikaz določenih oglasov za nekatere naše izdelke na naši spletni strani. Menimo, da imate kot uporabnik koristi od tega, ker na podlagi vašega vedenja prikazujemo oglase ali vsebino, za katero menimo, da ustreza vašim interesom, zato vidite manj naključno izbranih oglasov ali druge vsebine, ki vas morda manj zanima .

Marketinški piškotki prihajajo od zunanjih oglaševalskih podjetij (piškotki tretjih oseb) in se uporabljajo za zbiranje podatkov o spletnih mestih, ki jih obišče uporabnik, za ustvarjanje ciljnega oglaševanja za uporabnika.

Številne piškotke podjetij, ki se uporabljajo za spletno oglaševanje, lahko upravljate tudi z orodji za izbiro potrošnikov, razvitimi v samoregulativnih programih v mnogih državah, na primer v ameriškem programu https://www.aboutads.info/choices/  ali v programu EU http: // www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices.

Svojo privolitev za uporabo piškotkov na podlagi privolitve (tip C) s prihodnjim učinkom lahko kadar koli prekličete s prilagoditvijo nastavitev piškotkov. 

 

Upravljanje in brisanje vseh piškotkov

Svoj spletni brskalnik lahko nastavite tako, da piškotkov ni mogoče shraniti v vašo napravo in / ali vas bo vsakič vprašal, ali se strinjate, da so piškotki omogočeni. Ponovno omogočene piškotke lahko kadar koli izbrišete. Več o tem, kako vse deluje, lahko izveste prek možnosti pomoči brskalnika.

Upoštevajte, da lahko popolna izključitev piškotkov povzroči funkcionalne omejitve naše spletne strani.