AABB standard (Ameriško združenje bank matičnih celic) je po vsem svetu priznan v bolnišnicah, ki se ukvarjajo s presajanjem matičnih celic.

AABB je ustanova, ki izdaja certifikate od leta 1947, zadnjih 60 let je vodilna na področju krvnih bank, odvzemu, obdelavi in izdaji vzorcev in ima kot taka največ izkušenj pri transfuzijah in terapijah z matičnimi celicami. Skoraj vse ameriške banke matičnih celic imajo ta standard in 80 % bolnišnic, kjer se opravljajo transplantacije z matičnimi celicami, ima ta standard, ki je odobren s stani FDA (Uprava za živila in zdravila).  

AABB je certifikat, ki združuje banke matičnih celic, bolnišnice in zdravstvene delavce v edinstvenem programu usposabljanja za najvišjo kakovost transplantacij na svetu. Standard vključuje vse korake pri zdravljenju z matičnimi celicami - od zbiranja, prevoza, obdelave, testiranja do shranjevanja in nato dostavljanja v bolnišnico in nenazadnje uporabe. Posedovanje tega standarda zagotavlja, da bo vaš vzorec sprejet v vseh bolnišnicah na svetu.

Certifikat AABB ima 1700 bolnišnic v več kot 80 državah po vsem svetu. AABB je en od samo treh certifikatov, ki jih je potrdilo Mednarodno združenje za kakovost zdravstvenega varstva. Certifikat AABB je v skladu z mednarodnim standardom ISO 9000, ki je najvišja mednarodna raven standardizacije v industriji in storitvah.

Potrdilo se podaljša vsaki dve leti šele po več dneh usposabljanja za vsako certificirano ustanovo ali posameznika.

Več o AABB certifikatu lahko preberete tukaj.