Ljubljana, 7. 10.2024

Spoštovani!
Podjetje Izvorna celica že 15 let skrbi za varno shranjevanje matičnih celic slovenskih otrok. Trenutna situacija v Sloveniji, kjer smo priča zaprtju slovenske Biobanke matičnih celic, se je seveda dotaknila tudi nas in smo prejeli številna vprašanja zaskrbljenih staršev.


Zaprtje Biobanke NE VPLIVA  na shranjevanje vzorcev matičnih celic, ki so jih starši shranili preko našega podjetja, saj gre za dve popolnoma ločeni in nepovezani podjetji.

Od zaskrbljenih staršev prejemamo tudi številna vprašanja glede možne prestavitve vzorcev v banko FamiCord – v tem trenutku ne priporočamo individualnega prestavljanja vzorcev v katerokoli drugo banko. Vsak poseg namreč predstavlja morebitno tveganje za poškodbo ali odtaljevanje vzorca ter posledično uničenje njegove terapevtske vrednosti.

Glede na dodatno obvestilo JAZMP z dne 4.10.2024 (OBVESTILO JAZMP), bodo starši, ki bi želeli prenesti vzorec v drugo ustanovo (ki ima za to dejavnost ustrezno dovoljenje), to lahko storili v dogovoru s pravnim naslednikm Biobanke in izbrano ustanovo za tkiva in celice. Kdo bo pravni naslednik Biobanke bo znano, ko JAZMP in ostale pristojne inštitucije podajo informacijo po končanih (izrednih) inšpekcijskih nadzorih.

Glede na napisano s strani JAZMP, prestavljanje vzorčkov v tem trenutku še ni mogoče.

Skupaj z vami spremljamo razvoj dogodkov.


Vzorci matičnih celic naših strank so varno shranjeni pri največji evropski banki matičnih celic FamiCord, konkretno v njihovem največjem laboratoriju PBKM, ki se nahaja v Varšavi. Laboratorij PBKM je eden od 16 laboratorijev, ki spadajo v skupino FamiCord. Izvorna celica s skrbnostjo izbira partnerske laboratorije za hrambo biološkega materiala ravno zaradi dejstva,  da gre za dolgoročno partnerstvo med laboratorijem, nami in starši ter shranjevanjem bioloških vzorcev,  kljub vsemu pa moramo biti  v naslednjih desetletjih pripravljeni na različne situacije. FamiCord je edina banka matičnih celic v Evropi s tako obširno mrežo laboratorijev, ki lahko zagotavlja dolgoročno varnost, saj lahko v primeru težav v enem od laboratorijev, biološke vzorce varno prestavijo v drugega.

FamiCord v tem trenutku skrbi za več kot 1 milijon enot biološkega materiala.


Izvorna celica že 15 let ne sprejema kompromisov pri shranjevanju matičnih celic – izbiramo le zanesljive in varne laboratorije z najstrožjimi standardi kakovosti.


Zavedamo se, da shranjevanje matičnih celic predstavlja konkreten finančni zalogaj za marsikaterega starša, zato se trudimo, da to storitev omogočimo čim več staršem za realno ceno. Tudi tukaj ne sprejemamo kompromisov, saj shranjevanje biološkega materiala pri visokotehnološkem laboratoriju, ki zvesto sledi standardom kakovosti, predstavlja  zajeten del cene. Realna cena shranjevanja matičnih celic je za starše ključnega pomena, saj to zagotavlja finančno stabilnost podjetja. Zakupljena doba shranjevanja vašega biološkega materiala je dokončna, brez skritih stroškov in morebitnih doplačil za čas pogodbeno dogovorjene dobe shranjevanja, ne glede na prihodnjo situacijo podjetja.


Matične celice iz popkovnične krvi in tkiva so neprecenljiv vir zdravja in kot tak predragocen, da bi jih zavrgli. Zaupajte le preverjeno varni banki matičnih celic.