DOSEŽEK NAŠE DRUŽINE BIOSAVE – ZDRAVLJENJE OTROK Z MATIČNIMI CELICAMI

V letošnjem letu je skupina Biosave, katere del je tudi Izvorna celica d.o.o., prvič na zdravljenje z matičnimi celicami poslala 5 otrok z diagnozami cerebralna paraliza in avtizem.

Najprej je bila v tujino na zdravljenje poslana deklica A.S. iz Beograda, ki ima od 2. leta diagnosticiran avtizem. Deklica je bila do sedaj obravnavana v okviru standardnih terapij kot je logopedska podpora in specializiranim terapijami za otroke z avtizmom. Družina deklice A.S. je ob njenem rojstvu shranila matične celice za njo kot tudi za njenega brata in prav te so bile uporabljene za terapijo

Na terapijo z matičnimi celicami v tujino jo je spremljal tudi medicinski direktor BioSave fundacije. Po njegovih besedah je  terapija potekala dobro  in brez stranskih učinkov.

Deklica se 3 mesece po terapiji počuti dobro, starši deklice pa opažajo pomemben napredek v otrokovem vsakodnevnem delovanju in komunikaciji.

Spodbujeni s prvo uspešno uporabo matičnih celic iz popkovnice za otroka z avtizmom iz Srbije, je BioSave Fundacija okrepila aktivnosti in 6. septembra 2021 organizirala zdravljenje 4 otrok iz regije. Dva otroka z diagnozo cerebralna paraliza prihajata iz Črne gore, še dva otroka z diagnozo avtizem pa iz Hrvaške in Srbije. Vsi otroci so  stari med 6 in 9 let.

Matične celice iz popkovnice, uporabljene pri teh terapijah, so bile shranjenje bodisi ob rojstvu teh otrok ali njihovih sorojencev preko BioSave Srbija, BioSave Črna gora in BioSave Hrvaška. Pomembno je poudariti, da je bil vzorec, shranjen v podjetju Cryo Save, ki ga je v skrbništvo vzela skupina FamiCord, uporabljen za terapijo enega otroka iz Srbije.

Fundacija Bio Save je na sami kliniki aktivno spremljala izvajanje terapij z matičnimi celicami iz popkovnice. Z velikim veseljem z vami delimo podatek, da so vse terapije potekale dobro in brez stranskih učinkov.

Uporaba matičnih celic pri otrocih z avtizmom in cerebralno paralizo je varna, objavljene svetovne študije pa kažejo, da otroci po terapevtski uporabi matičnih celic močno napredujejo. Postopek je zelo preprost, matične celice pa se dajejo v obliki kratke intravenske infuzije.

Za izvedbo terapije z matičnimi celicami iz popkovnice je bila potrebna obsežna priprava in strokovno vodenje skozi celoten postopek priprave ob popolni podpori medicinske ekipe  BioSave Fundacije.

Prvi korak je HLA tipizacija, ki primerja tkiva bolnega otroka in sorojenca, čigar matične celice so uporabili. Če pride do ujemanja, se prične s pripravljalnimi pregledi otrok, da bi ugotovili ali so sposobni prejeti terapijo.

Vsak otrok pred terapijo opravi obsežne preglede, ki morajo vključevati slikanje možganov z magnetno resonanco, elektroencefalogramom, pregled pri psihiatru, psihologu, nevrologu in fiziatru. Nato vsakemu otroku odvzamejo kri za obsežne biokemične in imunološke analize, da ocenijo trenutno stanje otroka.

Po opravljenem pregledu stroka odloči, ali je otrok pripravljen na terapijo z matičnimi celicami iz popkovine.

Šest mesecev po terapiji z matičnimi celicami iz popkovnice se bodo vsi testi in analize, opravljeni pred odhodom teh otrok na terapijo ponovili, da bi ocenili njihov napredek. 

Sledil bo pogovor s starši in otroki, ki so bili v tujini na terapiji z matičnimi celicami, ki sta jo organizirala BioSave Fundacija in podjetje Bio Save, ter delili svoje izkušnje in vtise. 

Terapija z matičnimi celicami je novo upanje za zdravljenje avtizma in nevroloških bolezni pri otrocih in v fundaciji Bio Save smo temu izzivu v celoti predani. Vsi starši, ki so shranili matične celice svojih najmlajših, so vložili v njihovo prihodnost z upanjem, da jih ne bodo nikoli potrebovali. Vendar življenje je nepredvidljivo in ko se zgodi, da jih otrok ali sorojenec potrebuje, je njihova vrednost neprecenljiva. 

Do takrat pa jim želimo srečno pot!