Možganska kap ali cerebrovaskularni insult je eden najpogostejših vzrokov smrti v sodobni družbi. Pojavi se zaradi povečanega pritiska ali ateroskleroze, ki zoži krvne žile in tako privede do zmanjšanja krvnega obtoka v možganih in poškodb možganskega tkiva.

Posledice možganske kapi so običajno zelo hude - bolniki se ne morejo gibati, ne morejo komunicirati, okrevanje, če je možno, traja leta in bolezen predstavlja velik napor tako za bolnikovo družino kot za družbo. Glavna težava do zdaj je bila nezmožnost regeneracije možganskih celic po možganski kapi.

Leta 2018 je Famicord začel študijo o uporabi matičnih celic pri bolnikih, ki so doživeli možgansko kap. Matične celice so dajali neposredno v cerebrospinalno tekočino (likvor) z ledveno punkcijo. Na ta način so matične celice šle neposredno v poškodovano tkivo v možganih in s svojim delovanjem zmanjšale vnetje, ki ga povzroča poškodovano tkivo ter tako organizmu omogočile regeneracijo poškodovanih možganskih celic. Preučuje se tudi vpliv majhnih zunajceličnih kapljic, eksosomov, na matične celice, ki se nahajajo v samem možganskem tkivu in možnost njihove aktivacije pri regeneraciji možganov.

Terapija je privedla do izboljšanja motoričnega spektra simptomov kjer so bolniki, ki so bili nepokretni, začeli vstajati iz postelje in izgovarjati preproste besede, medtem ko so bili pred terapijo prikovani na posteljo in niso mogli govoriti. Ta terapija daje veliko upanje pri zdravljenju te težke bolezni.