Vsako žensko ob spoznanju, da bo postala mamica neobhodno preplavi vznemirjenje. Doseže jo spoznanje, da se v njej poraja čudež, ki bo spremenil njeno življenje. To vznemirjenje je pravi konglomerat čustev, ki največkrat vključujejo veselje, pričakovanje, izpolnjenost, nemalokrat pa tudi skrb, strah in negotovost. Prav vsaka mama si v sebi želi biti dobra mama in narediti vse prav. Ker se ženske nismo rodile s priročnikom o tem kako biti mama, se zato v tem obdobju začnejo temeljite priprave na materinstvo. Večina bodočih mamic že na začetku nosečnosti sprejme odločitev, da bodo dojile, saj je materino mleko najboljša hrana za dojenčka. Kaj pa, če se glede dojenja ne izteče povsem po pričakovanjih?


Za vse bodoče mamice smo pripravili Mlečno učilnico, kjer smo razjasnili ključna vprašanja o dojenju, nadomestnem mleku in kombiniranju obojega. V Mlečni učilnici, ki teče pod okriljem spletne Šole za starše najdete 15 kratkih strokovnih video razlag, ki smo jih pripravili v sodelovanju s pediatrinjo dr. Heleno Mole. Vsebine so brezplačne, zato ne oklevajte z ogledom, saj boste le tako lahko sprejele informirano odločitev, če bo to potrebno.


Nekatere mamice dojijo polno, druge mlečno formulo le dodajajo, tretje pa otroka hranijo izključno z mlečno formulo. V vseh treh primerih se bodo otroci večinoma razvijali in rasli. Starši pa si želimo, da bi bili otroci tudi zadovoljni in da bi izkoristili ves svoj potencial za optimalen razvoj. V prvih 1000 dneh se namreč postavljajo temelji za zdravje otroka za celo življenje in prehrana je eden izmed najpomembnejših zunanjih dejavnikov, ki na to vplivajo. V prvi polovici leta otrokovega življenja je mlečna hrana njegov edini vir hranil. V kolikor je dojenje mogoče le delno ali to ni mogoče, je izbira kakovostne mlečne formule res ključna.

Kaj je tisto kar loči kakovostno mlečno formulo od osnovne?

  • Sestavine iz ekološke pridelave so na samem vrhu pomembnosti za izbiro kakovostne mlečne formule. Nežno malo telesce, za katerega je vir hranil prvega pol leta le mlečna hrana, ne sme biti izpostavljeno neželenim snovem, saj te lahko zmotijo optimalen razvoj in pomenijo tveganje za zdravje.
  • Primerno nizka in zato izjemno kakovostna vsebnost beljakovin omogoča optimalen razvoj organskih sistemov in jih hkrati ne obremenjuje.
  • Vzor za pripravo kakovostnih mlečnih formul je materino mleko, ki vsebuje naravne mlečnokislinske kulture in prehranske vlaknine. Kombinacija teh skrbi za krepitev imunskega sistema, dobro prebavo in zadovoljstvo otroka, zato mora biti oboje prisotno tudi v mlečni formuli, če dojenje ni mogoče.
  • Razvoj možganov, živčevja in očesne retine spodbujajo tudi omega-3 maščobne kisline, ki jih je potrebno dodajati v mlečno formulo, saj jih otrok ne more izdelati sam. Dojeni otroci jih dobijo z materinim mlekom, tisti ki niso dojeni, pa jih morajo prejeti z mlečno formulo.
  • Metafolin®* je aktivna oblika folata, ki jo dojenček za razliko od folne kisline lahko izkoristi takoj. Telo folate potrebuje za ključne razvojne korake, zlasti za delitev in rast celic, zato je bistven element zdrave rasti otroka.
  • Kakovostna mlečna formula mora v pravih razmerjih vsebovati tudi vsa ostala makro in mikrohranila; predvsem vitamin D, C in minerala kalcij in železo.
  • Nenazadnje pa je dobra mlečna formula le tista, ki je za otroka tudi varna, to pomeni da je podprta s kliničnimi študijami in ki jo otrok dobro sprejema. Otrok mora biti po hranjenju z mlečno formulo pomirjen, sit in imeti mora dobro prebavo.


    Kakovostno mlečno formulo boste prepoznali že po deklaraciji, simbolih in opisu na embalaži. Običajno imajo kakovostne mlečne formule tudi višjo ceno, saj so pripravljene iz izbranih ekoloških surovin in podprte s številnimi raziskavami. Le tam, kjer se srečata narava in znanost je mogoč razvoj in priprava mlečne formule, ki bo najboljša za dojenčka, če dojenje ni mogoče.

    Vabimo vas, da si za več podrobnosti glede dojenja, kombiniranja in uporabe mlečnih formul ogledate Mlečno učilnico in pridobite znanje, ki vam bo morda prišlo prav v času materinstva.

 

Drobni tisk: *Metafolin® je registrirana blagovna znamka podjetja Merck KGaA, Darmstadt, Nemčija. HiPP ORGANIC COMBIOTIC® je edina mlečna formula z Metafolin®-om.

Sign In