Ameriška Agencija za prehrano in zdravila (FDA) je odobrila študijo, katere cilj je raziskati, na kakšne načine se lahko uporabi matične celice izolirane iz popkovnične krvi za zdravljenje avtizma. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali lahko matične celice pomagajo izboljšati govorne in socialne spretnosti otrok z avtizmom. To je prva študija, ki uporablja matične celice za takšno zdravljenje. V raziskavi bo sodelovalo 30 otrok.

Avtizem je biološka motnja delovanja možganov, pri kateri pride do sprememb v živčnih celicah. Informacije do možganov se ne prevedejo na pravilen način, kar ovira komunikacijo in socialne veščine obolelega. Od leta 1980 se je število ljudi z avtizmom dramatično povečalo.

Še vedno ni povsem jasno, zakaj se bolezen pojavi, vemo le, da ima bolezen genetsko predispozicijo. Ni znano ali je povzročena zaradi redke mutacije gena ali kombinacije različnih genetskih različic.

Matične celice so se do sedaj večinoma uporabljanje za zdravljenje imunoloških bolezni, levkemije, Parkinsonove bolezni, možnosti zdravljenja avtizma pa do sedaj niso bile raziskane. Zdravljenje z matičnimi celicami temelji na ciljanje dela možganov, ki regulira pozornost, koncentracijo in govor. To je popolnoma nov pristop, ki uporablja sposobnost matičnih celic, da izboljšajo pretok krvi in kisika v možganih, kar stimulira tvorbo novih arterij in regeneracijo poškodovanih nevronov.